Blogi

WordPress lapsiteema

Saimaan Web-Palvelut

Käytätkö WordPress sivuillasi jo lapsiteemaa? Jos et käytä, niin suosittelemme harkitsemaan lapsiteeman asentamista.
WordPress teeman muokkaaminen on helppoa, kun muokataan teeman omia asetuksia tai ominaisuuksia. Jos joudut tekemään muutoksia koodia muokkaamalla, niin kannattaa ehdottomasti asentaa wordpress lapsiteema.

Mikä on lapsiteema?

Childtheme eli lapsiteema on kopio pääteemastasi. Lapsiteema tarvitsee aina toimiakseen myös asennetun pääteeman, josta lapsiteema hakee pääteeman asetukset, jos niitä ei ole määritelty lapsiteemaan. Lapsiteemasta ei löydy kaikkia pääteeman tiedostoja, mutta pääteemaa vastaavia tiedostoja voi luoda ja muokata lapsiteeman hakemistorakenteeseen tarpeen mukaan.
Jos esimerkiksi haluat tehdä muokkauksia header.php-tiedostoon, sinun pitää kopioida (huom! kopioi, älä siirrä) ko. tiedosto pääteemasta lapsiteeman hakemistoon. Huomioi, että hakemistorakenteen tulee olla samanlainen eli jos header.php on vaikkapa pääteeman kansiossa Template, on myös lapsiteemaan luotava ensin kansio Template ja vasta sitten header.php kopioidaan kansioon. Nyt voit muokata lapsiteeman header.php-tiedostoa mielesi mukaan ja muutokset näkyvät sivustolla.

Miksi lapsiteemaa kannattaa käyttää?

Lapsiteeman hyöty tulee esiin silloin, kun alkuperäinen teema päivitetään uuteen versioon.
Jos olet tehnyt muutoksia teeman alkuperäisiin tiedostoihin, muutoksesi katoavat joka kerta, kun päivität ulkoasuteeman uusimpaan versioon.
Lapsiteemaa käytettäessä näin ei tapahdu, sillä päivityksen yhteydessä ainoastaan teeman alkuperäiset tiedostot korvataan uusilla versioilla.
Jos muokkaat WordPress teemaa, muokkaaminen kannattaa aina tehdä lapsiteeman kautta. Ilman lapsiteemaa kaikki teeman tiedostoihin tehdyt muutokset katoavat teeman päivityksen yhteydessä. Nykyisin WordPressin oman CSS muokkaimeen tehdyt muutokset säilyvät yleensä myös päivtysten jälkeen, mutta jos käytät omaa koodia kannattaa lapsiteema ottaa varmuuden vuoksi käyttöön.
WordPress-lapsiteema on käytännössä vain kahden tiedoston (style.css ja functions.php) muodostama WordPress-ulkoasuteeman laajennos.
Lapsiteeman käyttäminen ei ole tietenkään pakollista, mutta lapsiteema kannattaa asentaa silloin, kun haluat:
  • Tehdä muutoksia teeman tiedostoihin (esim. lisäämällä koodia teeman functions.php-tiedostoon)
  • Lisätä teemaan paljon omaa css-koodia (tyylejä)
  • Jos haluat pitää esimerkiksi muokkaamasi tyylit poissa muiden käyttäjien ulottuvilta- (edellyttäen, että muilla käyttäjillä ei ole pääsyä palvelimella oleviin tiedostoihin)
Jos jokin asia jäi askaruttamaan wordpressin lapsiteemasta, voit ottaa yhteyttä tukeemme: [email protected]