fbpx

Mikä on domain ja mistä se hankitaan?

Blogi

Mikä on domain ja mistä se hankitaan?

Saimaan Web-Palvelut

Mikä on domain?

Domain on verkkotunnus esimerkiksi: saimaanwebpalvelut.fi, jonka syöttämällä selaimen osoitekenttään pääset tietylle internetsivulle. Verkkotunnus koostuu selkokielisistä kirjaimista ja numeroista. Verkkotunnus voi sisältää myös väliviivan.
Verkkotunnuksen avulla verkkoon kytkettyihin tietokoneisiin voidaan viitata helpommin muistettavalla tavalla kuin numeroista muodostuvilla IP-osoitteilla. Verkkotunnukset muutetaan taas IP-osoitteiksi Internetin nimipalvelujärjestelmän avulla.

Miten valita domain?

Verkkosivujen osoite kannattaa miettiä huolella. Jos olet varaamassa yritykselle domainia, niin domain kannattaa olla yhteneväinen yrityksen brändin kanssa. Jos yrityksen nimi olisi kuvitteellisesti: ”Matin leipomo”. Tällöin looginen verkkotunnus tälle yritykselle olisi matinleipomo.fi tai vaihtoehtoisesti jollain toisella verkkotunnus päätteellä.
Yrityksien kohdalla kannattaa myös laittaa hankintalistalle yleisimmillä domainpäätteillä olevat domainit esimerkiksi: .com ja .net päätteet, jos ne ovat vapaina. Jokaisen domainin voi ohjata erikseen vaikka yhdelle nettisivustolle.
Domain
Kannattaa myös tarkistaa, että verkkotunnus on vapaa ja ettei se loukkaa toisen suojattua nimeä. Huolimattomuus nimen valinnassa, käytössä ja hallinnassa voi aiheuttaa liiketoiminalle harmia ja yllättäviä kustannuksia. Vastaavasti hyvät nimet voivat olla arvokasta kauppatavaraa. Nimellä on siis väliä ja sillä on arvo.

Mistä domain hankitaan?

Domain kannattaa ostaa joltain verkkotunnusvälittäjältä, joita on internetissä pilvinpimein.
Yksi tunnetuimmista domainin välittäjistä Suomessa on Zoner. Voit selata täältä vapaita domaineja tulevalle sivustollesi.
Kun sopiva nimi löytyy, ota yhteyttä valitsemaasi verkkotunnusvälittäjään. Välittäjä hankitaan, koska osoite pitää rekisteröidä ja sijoittaa palvelimeen. Webhotellin palvelimet tai osa niiden palvelimien kapasiteetista on halpaa, joten omaa ei kannata yleensä hankkia. Verkko-tunnusvälittäjä rekisteröi domainin ja hoitaa tarvittavat ohjaukset puolestasi. Myös verkkotunnuksen uusiminen hoituu välittäjän kautta.

Domainin pääte

Domain päätteitä on monia satoja, joista Suomessa yleisin ja tunnetuin on .fi verkkopääte.
Yleisimmät verkkotunnusluokat Suomessa ovat fi, com, info, org ja net.
Fi-loppuisia domaineja myöntää Suomessa viestintävirasto. (Traficom) Fi-tunnukset avautuivat vapaasti rekisteröitäväksi 5.9.2016 ja sen voi rekisteröidä kuka tahansa halvimmillaan yhdeksällä eurolla vuodessa, joka perustuu Suomen lakiin.

Alidomain / Aliverkkotunnus

Alidomainilla tarkoitetaan varsinaisen verkkotunnuksen, kuten saimaanwebpalvelut.fi alle luotua osiota, kuten esimerkiksi blogi.saimaanwebpalvelut.fi.
Aliverkkotunnusta hyödynnetään yleensä silloin, kun verkkotunnuksen alle tarvitaan erilaisia toimintoja tai sovelluksia. Esimerkiksi verkkokaupan, blogin, crm-järjestelmän tai extranetin. Yrityksellä voi olla myös useita eri toimialoja tai pisteitä, joiden omat sivustot halutaan erottaa toisistaan aliverkkotunnusten avulla.

Tarvitsetko apua domainin kanssa?

Jäikö jokin asia askaruttamaan domainissa?
Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä: [email protected] tai jätä yhteydenottopyyntö.