Osakeyhtiön perustaminen haltuun

Ennen osakeyhtiön perustamista kannattaa tarkistaa vapaat domainit, jotta haluamasi www-osoite on varmasti vapaana tulevalle yrityksellesi.
Vapaat domainit voit tarkistaa esimerkiksi Zonerin domainhausta. Kun sinulla on toimiva liikeidea ja domainkin on varmistettu, niin osakeyhtiön perustaminen voi alkaa. Jos sinulla herää kysymyksiä domaineista tai yrityksen tulevista nettisivuista, niin ota yhteyttä Word-Press tukeemme!

Niinkin yksinkertaiselta kuin se kuullostaakin, niin osakeyhtiön perustamiseen kannattaa varata hieman aikaa.

Itse hakemusprosessin ja paperit pystyt täyttämään päivässä, mutta käsittelyprosessiin kannattaa varata aikaa. Seuraavaksi käymme läpi esimerkin, jossa perustetaan kahden osakkaan osakeyhtiö, jonka alkupääomaksi asetetaan 2500 euroa. Voit tietysti perustaa osakeyhtiön yksinkin, mutta muista, että tarvitset silti hallitukseen yhden nimellisen varajäsenen.

Perustaminen suoritetaan tässä esimerkissä perinteiseen tapaan, koska sähköinen perustamisilmoitus on tällä hetkellä mahdollinen vain, mikäli osakepääoma on 0 euroa. Tämä on siis vain yksi esimerkki siitä, miten perustamisen voi hoitaa.

osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiön perustaminen.
Seuraavilla kymmennen pykälän ohjeilla onnistut varmasti.

1. Mene prh:n sivuille ja lataa yrityksen perustamispaketti ja täytä yrityksesi tiedot perustamispakettiin.

Osakeyhtiön perustaminen alkaa, kun menet osoitteeseen: prh.fi. Sinulla pitäisi tässä vaiheessa olla hallussasi tarvittavat tiedot perustamispaketin täyttämiseen. Paperiset ilmoitukset maksetaan etukäteen (380€) ennen asiakirjojen postittamista Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Palaamme tähän kohdassa 7.

2. Täytä perustamisilmoitus ja yhtiöjärjestys. 

Y1 Osakeyhtiön perustamispaketin voit ladata prhn sivuilta. (Ilmoituksen voit tehdä myös sähköisenä, mutta tällöin yritystä perustettaessa ei voi käyttää osakepääomaa. Sähköinen ilmoitus yrityksen perustamisesta maksaa tällä hetkellä 275 euroa, jonka maksat YTJ-palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen.)

3. Varaa aika pankkiin ja avaa tili osakeyhtiölle.

Jotta voit perustaa osakeyhtiön osakepääomalla, niin yrityksellä pitää olla pankkitili, johon osakkaat voivat tallettaa osakepääoman.

Niinkin hullulta kuin se kuullostaakin, että pankkitili pitää avata ennen kuin yritystä on edes virallisesti perustettu, niin näin se vain menee. Ota yhteys valitsemaasi pankkiin ja varmista mitä documentteja pankki tarvitsee. Me otimme yhteyden OP:n yritysneuvontaan ja pankkitili ilmoitettiin meille saman päivän aikana. Kun yritys saadaan virallisesti rekisteröityä, niin pankkipalveluiden avaaminen onnistuu konttorissa. Me lähetimme tässä vaiheessa pankille kopiot perustamissopimuksesta ja yhtiöjärjestyksestä.

4. Maksa pankkitilille osakepääoma
Koska tässä esimerkissä osakepääoma on vanhanmallinen minimi eli 2500 euroa ja perustajia on kaksi, molemmat voivat maksaa tasasumman 1250 euroa. Tämä kohta riippuu tietysti perustajien määrästä ja omistussuhteista.
5. Kun osakkeet on maksettu, tulosta tiliotteet
Tarvitset sitä todisteeksi maksetuista osakemaksuista.
osakeyhtiön_perustaminen_tulostin
6. Hae todistus tilintarkastajalta
Käy tilintarkastajalla (mikäli yritykselläsi sellainen on) pyytämässä todistus siitä, että osakkeet on maksettu. Tarvitset mukaan tiliotteen tai muun todistuksen maksetuista osakkeista yrityksen tilillä. Mikäli tilintarkastajaa ei ole, osakeyhtiölakiin on kirjoitettu, että osakkeiden maksamisesta pitää olla “muu selvitys”. Tällöin siis pelkkä tiliote tai vastaava todistus osakepääoman maksamisesta riittää.
7. Maksa prh:lle osakeyhtiön perustasmismaksu

Maksa perustamismaksu etukäteen ennen paperinivaskan lähettämistä. Voit katsoa lisätietoa sekä maksuohjeet PRH:n verkkosivuilta. Muista, että maksun tulee olla hoidettu, kun ilmoitustasi aletaan käsitellä PRH:ssa.

8. Täytä Y1-lomake loppuun
Viimeistään tässä vaiheessa täytä Y1-lomake loppuun, ellet sitä ole jo tehnyt.
9. Toimita rekisteröintipaperit Prh:lle.
osakeyhtiön perustaminen

Paperinivaskan voi kiikuttaa PRH:lle myös henkilökohtaisesti, mutta yleensä asia hoidetaan postitse. Varmista, että paksusta kirjekuoresta löytyy:

  • Osakeyhtiön Y1-perustamisilmoitus ja kuitti perustamismaksun maksamisesta,
  • Y1-perustamisilmoituksen liitepaperit,
  • kopio yhtiöjärjestyksestä,
  • alkuperäinen osakeyhtiön perustamissopimus sekä
  • tilintarkastajan todistus tai muu riittävä selvitys osakemaksujen maksusta.

 

Paperien postittamisen jälkeen osakeyhtiösi saa Y-tunnuksen heti, kun perustamisilmoitus on kirjattu YTJ-järjestelmään. Tässä saattaa mennä jokunen päivä, sillä paperilomakkeiden käsittelyajat ovat hieman hitaammat sähköiseen perustamisilmoitukseen verrattuna.

10. Odota päätöstä ja mahdollisia korjauskehotuksia.

Saat y-tunnuksen yleensä parissa päivässä, kun prh on vastaan ottanut hakemuksen.  Lisäksi yrityksen paperien käsittely ja kirjaus kaupparekisteriin saattaa kuitenkin kestää jopa kuukauden. Mahdolliset korjauskehoitukset pitää hoitaa viipymättä prh:lle. Kun yrityksesi on rekisteröity kaupparekisteriin, saat siitä vielä erillisen ilmoituksen. Tässä vaiheessa ei muuta kuin tiliä tekemään ja onnea uudelle yritykselle!

Osakeyhtiön hyödyt ja haitat

osakeyhtiön_perustaminen_hyödyt_haitat

Osakeyhtiön hyvät puolet

Jos jokin menee todella pahasti päin mäntyä, konkurssissa vastuu jää yritykselle. Vain sellaiset velat, joita joku on ollut takaamassa henkilökohtaisesti, valuvat syliin. Osakeyhtiön taakse ei toki pysty piiloutumaan rikosoikeudelliselta vastuulta.

  • Jos osakkaiden työpanos vaihtelee, sitä voidaan paikata maksamalla palkkaa enemmän sille, joka tekee suurimman osan töistä.
  • Uskottavuus. Kuten jo aikaisemmin totesimme, osakeyhtiö näyttää esimerkiksi toiminimeen verrattuna isommalta yrittämiseltä. Asialla voi olla merkitystä varsinkin yritysten välisessä kaupankäynnissä.
  • Verotuksen suunnittelu. Mikäli pieni osakeyhtiö tekee hyvää tulosta, omistaja voi nostaa palkkaa sopivan määrän ja jättää loput yritykseen sen varallisuutta kerryttämään. Toiminimiyrittäjille tämä ei ole mahdollista.
  • Osakeyhtiö on oikea valinta myös silloin, jos tarkoitus on kasvattaa yhtiötä voitoilla tai jos yritys on jossain vaiheessa tarkoitus myydä pois.

Osakeyhtiön huonot puolet

  • Hieman enemmän byrokratiaa toiminimeen verrattuna. Kirjanpito tulee tehdä kahdenkertaisena, tilinpäätös on aina pakollinen ja myös kokouspöytäkirjojen täyttely vaatii oman pienen aikansa vuosittain. Kirjanpitäjän palkkaaminen avuksi heti yritystoiminnan alussa on usein kannattavaa.
  • Mikäli aiot perustaa osakeyhtiön yksin, sinun tulee kaivaa jostain yksi varajäsen hallitukseen. Suomi on täynnä yhden ihmisen osakeyhtiöitä, joissa tätä virkaa hoitaa yrittäjän puoliso tai muu omainen. Yksi varajäsen tarvitaan aina, mikäli hallitukseen kuuluu vähemmän kuin kolme jäsentä, eli tämä kohta pätee myös silloin, jos perustat osakeyhtiön kaksin kaverisi kanssa.
  • Jos yrittäminen ei ollutkaan oma juttusi, niin osakeyhtiön lopettaminen ei ole läheskään niin yksinkertaista kuin toiminimien kohdalla.

Kuka voi perustaa osakeyhtiön?

Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi luonnollinen henkilö (eli suomeksi ihminen) tai oikeushenkilö (esimerkiksi osakeyhtiö).

Vähintään yhdellä perustajista tulee olla kotipaikka Euroopan talousalueella (tähän voi hakea tarvittaessa poikkeuslupaa). Osakeyhtiön perustaja ei voi olla konkurssissa tai vajaavaltainen.

Mikäli kyse on luvanvaraisesta elinkeinotoiminnasta, lupien tulee olla kunnossa ennen toiminnan aloittamista.

Lähteet:

  • prh.fi
  • https://yrityksen-perustaminen.net/osakeyhtion-perustaminen/